• 20 Wrzesień 2016

25,- zł
  • Gdzie kupić:
    napisz: biuro@fundacjadf.pl

Zbiór opowiadań z elementami autobiograficznymi. Debiut książkowy.

Puciszka

Mama płacze, bo popsuł się telewizor. Przed chwilą poruszały się na ekranie paski, a teraz nie ma nic. Mama domyśla się, że On, mój mąż, wyjął wtyczkę z gniazdka i jest rozgoryczona. Mogłaby pooglądać paski. A ja myślę, że on wyłączył telewizor, bo wiedział, że sprawi tym mamie przykrość. On twierdzi, że gdyby telewizor był włączony psułby się jeszcze bardziej. Mama usiłuje zaprotestować, ale potrafi powiedzieć tylko: kooot… Czasami udaje się jej powiedzieć coś innego, lecz żadne wypowiadane przez nią słowa nie pasują do sytuacji. Trudno. Przyjdzie ktoś i naprawi, lecz kiedy, nie wiadomo.

Jest wczesne popołudnie, ja i mama idziemy na spacer z dzieckiem. Chłodno, listopad, a więc mama w wytartym płaszczu, w którym chodziłam przez dziesięć lat. Ale ja też nie wyglądam lepiej. Z pewnym mozołem pchając wózek po piasku, wychodzimy z bramy. W którą stronę byśmy nie poszły, w tą, czy w tamtą, zawsze mijamy sąsiadów kręcących się po podwórkach. Przyglądają się nam z daleka. Wiedzą, że mama była nauczycielką, a mimo to czują się nieswojo i gdyby nie przypadek starucha, który leży w komórce po drugiej stronie drogi i też bełkocze (a przecież był normalny) nie wiedzieliby, czy jest chora, czy pomylona. Mama kuleje, właściwie pociąga nóżką i jedną rękę ma bezwładną. Sąsiadki patrzą podejrzliwie, choć z pewną dozą współczucia, ale nie decydują się odezwać.

pobierz darmowy fragment w PDFie - dwa opowiadania

[...] bywają też książki ciche, a nawet wręcz intymne, które przeżywa się odnajdując w nich swoje własne życiowe wątki, obrazy oraz emocje; książki których lektura skutkuje nie tylko sympatią do autora, ale związkiem o wiele mocniejszym, bo podobieństwo doświadczeń oraz sposób postrzegania świata powoduje  niemal personalną identyfikację.

Powyższe refleksje są efektem lektury zbioru opowiadań Puciszka, późnego debiutu Wandy Szczypiorskiej

Opowiadania Wandy Szczypiorskiej w istocie są literacką autobiografią, czego autorka bynajmniej nie ukrywa, ale na szczęście okoliczność ta nie ogranicza jej pozytywnie zdystansowanej szczerości. To życiorys człowieka któremu przypadła w udziale trudna egzystencja  w powojennej, skomplikowanej rzeczywistości; w okresie odwracania znaczenia pojęć i kierunków politycznego kompasu, rzeczywistości dramatycznej, która  w założeniu mała otworzyć całkowicie nowy rozdział w historii cywilizacji, a która okazała się kolejnym dziejowym  zakrętem; okresie materialnej posuchy, brutalnie wykuwanej ideologicznej sztancy, ale okresie skutkującym też przyborem duchowości i idącego pod ideologiczny prąd rozsądku;  rzeczywistości brutalnej i balansującej na ostrzu noża, o bilans której kłócimy się do dziś.

Jan Adam Borzęcki Takie tam życie... źródło pisarze.pl

fragment książki