• 23 Październik 2016

Jakie to życie jest krępujące

Mirka Szychowiak

Warszawa 2016
    978-83-64530-41-8
    12x17 cm
    poezja
    miekka
  • Sugerowana cena:
    20,- zł
  • Gdzie kupić:
    napisz: biuro@fundacjadf.pl

Jakie to życie jest krępujące Mirki Szychowiak otwiera serię wydawniczą "Obecni".

Niezależna mentalnie, silna i wyrazista intelektualnie postać wszystkich wierszy z tomu jakie to życie jest krępujące potrzebuje oparcia. Boi się samotnych nocy, ma za złe każdą nie-przespaną w pustym łóżku. Paradoks, jaki poetka buduje w całym zbiorze, odczytuje się między wersami każdego tekstu, który tak czy owak stanowi dialog z ukochanym. Snuje opowieść – relację z doznawanych wrażeń, no dobrze – monolog liryczny do milczącego, bez którego wszystko mogłoby się nie wydarzyć. To, czego doświadczyliśmy – trzeba opowiedzieć.  Jeśli nie ma komu – wszystko traci sens.

Białe wiersze Mirki Szychowiak  szykują się do drogi. Dojrzała kobieta, bo sugeruje, że nadchodzi czas przejścia przez jakiś most, zastanawia się, co zabrać na drugą stronę, co po sobie zostawić, co zniszczyć, ponieważ wyprawia się wraz nimi. Wspominając o mitycznym cmentarzysku słoni w ostatnim wierszu zbioru pt. Lapidarium jest wzruszająca, przejmująca i, mam wrażenie, boleśnie autobiograficzna.

Jolanta Zarębska Dlaczego życie jest krępujące źródło pisarze.pl