• 12 Maj 2015

miękka, klejoan ze skrzydłami

zbiór tzw. short story pisanych z dużymi przerwami między 1992 a 2011 rokiem

BUNT JĘTKI

Pewna Jętka do wszystkiego nastawiona była buntowniczo. Pan Bóg tłumaczył jej: Jętka, nie bądźcie taki buntownik i tak wam się nie uda. Jętka jednak nie słuchała Pana Boga i zaczęła się buntować.  Nie zdążyła jednak zbuntować się do końca, bo skończył się dzień  i umarła.

1992

POEZJA I DOPING

Piotr odczuł smutek. Sięgnął po długopis i na drugiej stronie niezapłaconego rachunku (zawsze miał jakiś przy sobie) napisał swój pierwszy i ostatni wiersz. Kilka miesięcy później wygrał konkurs jednego wiersza (tym samym, bo jedynym wierszem). Niestety ktoś z konkurencji –  zupełnie przypadkiem, rzecz jasna –  na dnie jego torby zobaczył małą butelkę z lekkimi antydepresantami. Ktoś inny napisał protest do organizatorów.

Szybciej niż wygrana przyszła dyskwalifikacja za używanie niedozwolonych środków wspomagających.

6.05.2011

"Kosmiczna świadomość a żywot jętki" by Przemysław Kuliński

W "Czasie jętki" Rafał T. Czachorowski próbuje się zmierzyć z jednym z najważniejszych i najstarszych problemów literatury: w jaki sposób uchwycić przemijalność rzeczy w słowach? Wydawać by się mogło, że tego rodzaju przedsięwzięcie wymaga więc jakiejś zupełnie nowej jakości, którą implikowałaby poetyka dzieła. Nic bardziej mylnego – przynajmniej tak zdaje się odpowiadać Czachorowski. Autor w swoim zbiorze prozatorskich miniatur pokazuje, że terminował u kilku pisarskich mistrzów, że przywołam w tym miejscu chociażby Herberta czy Białoszewskiego, ale ta lekcja rzemiosła została solidnie odrobiona, a przede wszystkim z wielką pokorą. Tę ostatnią rozpoznać można również w formie utworów zawartych w książce – fundowanej przez oszczędną stylistykę i precyzję formułowanych myśli.

Inne dzieła tego autora: