Fundacja

Fundacja powstała w październiku 2013. Jest kontynuacją i rozszerzeniem kilku, wcześniej prowadzonych projektów na rzecz upowszechniania literatury, kultury i sztuki wśród dzieci, młodzieży i dorosłych.

Promujemy poezję, prozę oraz szeroko rozumianą sztukę poprzez tradycyjne publikacje książkowe, spotkania autorskie, wystawy, koncerty, konkursy, festiwale, działania artystyczne.

Aby dotrzeć do młodszego pokolenia i osób mieszkających daleko od dużych miast, prowadzimy działania promocyjne w Internecie, organizujemy spotkania i warsztaty w całej Polsce, publikujemy książki w formie elektronicznej.

Chcemy ocalić od zapomnienia poetów i prozaików XX wieku oraz dać szansę młodym twórcom.

Cele Fundacji:

• Promocja literatury i sztuki w tym działań niszowych, awangardowych, niekomercyjnych.
  • Organizowanie, wspieranie i animowanie inicjatyw: kulturalnych, artystycznych, edukacyjnych i społecznych.
  • Stwarzanie szans dla wszechstronnego rozwoju twórców.
  • Prezentacja twórczości, w szczególności wspieranie młodych i zdolnych twórców oraz żyjących, zapomnianych pisarzy i artystów.
  • Edukacja artystyczna i literacka dzieci i młodzieży.
  • Wyrównanie szans dla dzieci, młodzieży i dorosłych poprzez warsztaty literackie i artystyczne oraz spotkania i prezentacje współczesnej sztuki i literatury.

zespół

Czachorowski

Rafał T. Czachorowski

prezes fundacji

Poeta, prozaik, redaktor i wydawca. Urodzony w Warszawie. Założyciel i wydawca PoeciPolscy.pl – działającej od 2010 roku witryny promującej poezję.
Od 2012 roku prowadzi cotygodniową, autorską audycję radiową Literacki wolny eter w Radiu Wnet. W 2013 stypendysta Miasta Stołecznego Warszawy w dziedzinie upowszechniania kultury – cykl warsztatów literackich dla dzieci.
Założyciel Fundacji Duży Format.

Daria FDF

Daria K. Kompf

dyrektor kreatywny

Artysta plastyk, projektant. Redaktor kreatywny w Poecipolscy.pl. Koordynator działań animujących kulturę. Działa również z zagadnieniami typografii i tworzenia wizerunku, publikacji literatury oraz ilustrowania i projektowania książek. Współtworzy projekty promujące współczesną kulturę polską. Od 2013 r. związana z Fundacją Duży Format.

Magda na fdf bw

Magdalena Koperska

współpraca w ramach konsorcjum

Szefowa Wydawnictwa Anagram. Od 2014 roku, przy wielu projektach Anagram współpracuje z Fundacją, tworzymy konsorcjum. Do tej pory m.in. przy Literackim Benefisie Ernesta Brylla, od 2015 wpólnie organizujemy Festiwal Dużego Formatu. W 2016 roku organizujemy - na zlecenie Miasta Stołecznego Warszawy - promocję i spotkania autorów (laureatów i nominowanych) do Nagrody Literackiej m.st. Warszawy.

Marek Ptaszyński

fotografia

wykonuje zdjęcia podczas spotkań,

kotowska

Aleksandra Kotowska

korekta, wolontariat

Studentka filologii polskiej, najpierw przyszła do nas na praktyki, a teraz współpracuje z Fundacją m.in. jako korektorka i osoba od zadań specjalnych, jak również zawiaduje księgarnią festiwalową podczas Festiwalu Dużego Formatu.

Karolina Zyla

Karolina Żyła